Sanatatea lucratorilor in santiere

Cele mai multe evenimente de munca se petrec in santiere, dar inainte de abordarea acestora ar trebui pusa in discutie si alterarea sanatatii la locul de munca.

Afectiuni lombare

Cei mai multi lucratori in constructii manipuleaza manual materiale de constructii fapt ce conduce in termen de cativa ani la afectiuni ale coloanei lombare. Legislatia romaneasca este armonizata cu cea europeana si in ce priveste manipularea manuala a maselor prin HG 1051/2006 si aplicand ghidul INCDPM se poate identifica greutatea maxima admisibila individuala. Calculul presupune ajustarea unei mase de referinta cu indici in functie de frecventa, mod de manevrare, mod de prindere, tipul de miscare executat de organism, constitutie fizica si chiar sex. In sensul legislatiei ar trebui utilizate mijloace mecanizate pentru toate activitatile care permit acest lucru, insa raman destule operatii care trebuie efectuate nemecanizat.

Mediul de munca in santiere

Desi munca in aer liber este mai sanatoasa decat intr-un birou, excesele pot afecta starea de sanatate a lucratorilor, de aceea trebuie ca angajatorul sa ia in calcul riscurile identificate mediului de lucru. Astfel, curentii de aer, temperaturile de lucru, zgomotul, iluminatul constituie factori importanti ce trebuie diminuati prin luarea de masuri de protectia muncii. Utilizarea echipamentului de protectie joaca un rol important si nu presupune un cost foarte mare in comparatie cu beneficiile, respectiv productivitatea lucratorilor in conditii optime de sanatate. Sepci, ochelari de soare si alte accesorii pot face o astfel de diferenta.

Afectiuni cardiace

O afectiune cardiaca de tipul hipertensiunii, poate justifica o masura de interzicere a lucratorilui pentru lucrul la inaltime. Controlul medical periodic si de la angajare are rolul de a corela starea de sanatate cu tipul de activitate desfasurata. Sunt si alte afectiuni pentru care lucratorii in general au interesul de a le ascunde, cum ar fi epilepsia. Un lucrator care isi doreste sa-si sustina familia prin munca sa va face orice sa ascunda incapacitatea sa astfel punandu-se in pericol si periclitand chiar sanatatea colegilor sai.

Tineri in  santiere

Fiind de cele mai multe ori o munca necalificata sunt atrasi si o multime de lucratori tineri. Munca fizica poate afecta procesul de dezvoltare al individului, astfel prin HG 600/2007 sunt reglementate conditiile de protectie a tinerilor la locul de munca.

Alimentatia si somnul

De cele mai multe ori muncitorii din constructii nu beneficiaza de conditii de trai optime, astfel se cazeaza in containere, conditiile de igiena sunt reduse la minimum, iar alimentatia este limitata de bugetul zilnic sau accesul la aceasta. Cel putin in privinta hidratarii exista legislatie de protectie in special pentru lucrul in conditii de temperatura extrema OUG 99/2000.

Asigurarile sociale si de sanatate

Din pacate sunt destul de multe situatii in care lucratorii sunt pacaliti in privinta contractelor de munca si acestia constata ca fie nu sunt asigurati in sistemul public de sanatate fie cand ajung la varsta de pensionare ca stagiul de cotizarea nu a fost indeplinit asa cum s-ar fi asteptat. Ar fi important ca lucratorii sa verifice daca contractele lor sunt declarate in revisal si pastreaza conditiile in care s0au inteles cu angajatorii.

Scrie-ne comentariul tau

OFERTA